Mobirise
free html templates
Mivel egyre több esetben, és egyre több családnál merül fel az, hogy a szeretett elhunyt búcsúztatását a hagyományoktól eltérően nem egyházi, hanem polgári keretek között képzelik el, csak idő kérdése volt, hogy engem is megtaláljon ez a lelkileg kétségtelenül nem könnyű, mégis rendkívül megtisztelő és nemes feladat. 
Esetemben a sok évtizedes színészi és előadóművészi tapasztalat, megfelelő alapot ad ennek a hivatásnak, művészi értelemben is. Küldetésemnek tekintem, hogy mindazon családoknak, akik megajándékoznak a bizalmukkal és engem kérnek fel arra, hogy elhunyt szerettük polgári búcsúztatását levezényeljem, a búcsú perceit a lehető legjobban megkönnyítsem. 
Őszintén remélem, segítségükre lehetek abban, hogy az utolsó együtt töltött pillanatok, az elválás nehéz órái, az ilyenkor sajnos természetes fájdalom mellett is, igazán szépek és emlékezetesek legyenek.

Polgári búcsúztatás menete:

  • A búcsúbeszéd megkezdése előtt, a ravatalozóban vagy a szóró parcellánál, miközben a hozzátartozók várakoznak, halk zene szól. A búcsúztató személy, amint megérkezik, megáll az elhunyt koporsójánál vagy urnájánál. Ezzel a momentummal veszi kezdetét a temetési szertartás.
  • A búcsúztató személy egy olyan, a családdal előre megírt és egyeztetett szöveget ad elő, melyben lehetnek versek, énekek, esetleg imádságok is. Általánosan elmondható, hogy a beszéd minden olyan momentumot megemlíthet az elhunyttal és annak életével kapcsolatban, amelyeknek elhangzását a hozzátartozók fontosnak tartják. Azontúl, hogy a búcsúztatást végző személy méltó színvonalú előadással adózik az elhunyt emlékének, jelenlétével valamelyest megpróbál megnyugvást is nyújtani a gyászolók számára.
  • Ezután a gyászmenet - élén a búcsúztató személlyel - utolsó útjára kíséri az elhunytat, az annak végső nyughelyéül szolgáló sírhelyhez. Itt a búcsúztató személy, előre egyeztetett módon, a család nevében, a családtagokat egyenként, nevükön felsorolva végleges búcsút vesz az elhunyttól.
  • A koporsó behantolása vagy az urna sírba helyezése után - a temetési szertartás lezárásaként - a búcsúztató személy elsőként lép a közvetlen hozzátartozókhoz és részvétet nyilvánít.

Haagen Imre - Csak a jók mennek el

Versajánló

"Ezt a verset fentről küldték. Én csak leírtam és elmondtam.
A választható versek közül ez az egyik legnépszerűbb.
Haagen Imre - Lélekhang"

© Copyright 2017 www.haagen.hu - All Rights Reserved